sâmbătă, 24 decembrie 2022

Biserica Nașterii Domnului (Betleem)



Biserica Nașterii Domnului (Betleem)[i]


            În anul 326, Sfânta Elena, mama Sfântului Împărat Constantin poruncește zidirea unei biserici la Betleem cu altarul așezat deasupra peșterii unde S-a născut Pruncul Sfânt[1]. Planul noii bisericii avea o formă octogonală, frumos împodobită cu mozaicuri, ale căror fragmente se pot vedea și astăzi în biserica din Betleem.
            Fericitul Ieronim (†420) se retrage lângă peștera din Betleem unde traduce Sfânta Scriptură din ebraică și greacă în limba latină, versiune cunoscută sub numele de Vulgata. Peștera lui Ieronim se află acum sub Biserica romano-catolică „Sfânta Ecaterina” (ridicată în 1881), iar în fața locașului se ridică o statuie Fericitului scriitor bisericesc.
            În anul 527, pe tronul imperiul Bizantin urcă Justinian cel Mare care va reface locașul distrus de samarinenii nemulțumiți de drepturile primite în bătălia de la Nablus din 529[2]. Biserica va fi înzestrată cu ornamentații noi, coloane din secolul al IV-lea, în număr de 44, reașezate pe patru rânduri, susțin tavanul, sfântului locaș.
            Cu mici modificări, Biserica din Betleem se păstrează până astăzi. Cu o lungime de 60 m și 30 m înălțime, iar bolta lucrată din lemn, a fost refăcută după un incendiu din 1842[3]. Altarul principal al bisericii aparține ortodocșilor, străjuit de o catapeteasmă deosebită lucrată în lemn poleit cu aur în 1764, iar cel din partea stângă aparține armenilor. În partea dreaptă a altarului, pelerinii se pot închina la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – „Betleemița”. Peștera unde S-a născut Hristos se află sub altar și are formă dreptunghiulară, lungă de 12 m și lată de 3 m. interiorul este susținut de grinzi metalice și asigurat cu învelișuri din materiale rezistente contra incendiilor. Peștera este străjuită de mai multe candele din argint care ard necontenit, iar pardoseala este făcută din marmură. În partea de răsărit a peșterii se află locul Nașterii Domnului, sub masa unui altar ortodox, marc de o stea din argint donată în 1717, deasupra căruia se găsesc 15 candele din argint: 6 ale ortodocșilor, 5 ale armenilor și 4 ale catolicilor[4]. La coborârea în peșteră (care se face pe partea dreaptă a altarului ortodox), jos pe partea stângă se află altarul ieslei, locul unde a fost așezat Iisus după naștere. Din absida dreaptă, niște trepte dau într-o curte interioară, care face legătură cu reședința exarhului Bisericii Nașterii Domnului din Betleem. În dreapta curții interioare se află o peșteră unde au fost înmormântați pruncii uciși de Irod. În această grotă se află și moaștele unor părinți uciși de perși în 614.
            În anul 614, perșii conduși de Kosroe cuceresc Țara sfântă și distrug locașurile sfinte, iar viețuitorii din mănăstiri vor fi martirizați.
            O tradiție spune că perșii ajungând în Biserica Nașterii Domnului au dorit să o distrugă, dar văzând pe pereți mozaicul ce prezenta închinarea magilor îmbrăcați în haine persane, aceștia cruță locașul. Mai târziu, la venirea arabilor, se vor încheia diferite înțelegeri între aceștia și creștinii din Betleem. Biserica Nașterii Domnului trece în stăpânirea latinilor.
            De Crăciun în anul 1100, în Biserica Nașterii Domnului va fi încoronat rege Balduin de Flandra. Locașului i se vor face noi reparații, care au cuprins mozaicurile, acoperișul și tavanul acestuia. Până astăzi pot fi văzute fragmente din vechiul mozaic interior. În ciuda confruntărilor dintre arabi și cruciați, nu s-au produs pagube asupra bisericii. În 1515 Palestina a intrat sub dominația otomană.
            În timpul dominației otomane s-a adăugat în partea de sus, la ușa principală pe care se intră în biserică, un brâu de piatră, pentru a se împiedica accesul călare al necredincioșilor. Deasupra ușii se află cinci rânduri de blocuri din piatră, care umplu locul dintre arcada construită de cavalerii cruciați (secolul al XI-lea) și poarta mică din secolul al XVI-lea, ce poartă numele de „Ușa smereniei”.
            În anul 1869 a izbucnit un incendiu care a cuprins părți semnificative din interiorul bisericii. Mobilierul din peșteră a fost refăcut după această dată.




[1] Pr. David Pristavu, Betleem Biserica Nașterii, Ierusalim, 2008, p. 16.
[2] Ibidem, p. 21.
[3] Ibidem, p. 32.
[4] Ibidem, p. 40.



[i] Diac. Dr. Andrei-Mihai Zaieț, Ghidul pelerinilor în Țara Sfântă, Peninsula Sinai și Iordania, ed. Basilica a Patriarhiei Române, București, 2016,  pp. 131-135.






















sâmbătă, 10 decembrie 2022

Film artistic despre viața Sf. Nectarie

marți, 6 decembrie 2022

Concursul „Biblia în sufletul elevilor” – Școala Gimnazială Satchinez - 2022

Concursul „Biblia în sufletul elevilor” – Școala Gimnazială Satchinez

 

           Zilele de aleasă bucurie la Școala Gimnazială Satchinez. Și anul acesta, prin grija aleasă a Doamnei Director, Prof. Călianu Liliana, am reușit să aplicăm elevilor de clasa a IV-a concursul „Biblia în sufletul elevilor”, oferindu-le ca și premiu câte un exemplar de Noul Testament. Astfel, s-au cumpărat 45 de exemplare de Noul Testament. De asemenea, IPS Mitropolit Ioan, prin Doamna Inspector, Prof. Daniela Buzatu, ne-a trimis în școală 220 de cărți de rugăciune pe care să le oferim în dar fiecărui elev de la ciclul gimnazial.








sâmbătă, 3 decembrie 2022

Ajutor pentru micuțul Raul

 



Ajutor pentru micuțul Raul

Pentru orice mamă sănătatea copilului ei este cea mai importantă .

Timp de 9 ani Cristina, mămica lui Raul s-a luptat singură (având desigur sprijinul familiei)să-și vadă puiuțul vindecat.

De acum ne are alături pe noi toți și pe voi toți cei care ,fie că ați invitat prieteni să cunoască acest caz, fie că ați distribuit postarea și mai ales pe voi cei care ați donat sume de bani pentru Raul.

Datorită vouă, mămica Cristina a reușit să adune bănuiții pentru prima injecție pe care trebuie să o facă Raul, în data de 25 noiembrie când este programat la clinica privată din Viena .Însă Raul are nevoie în continuare de sprijin pentru a putea continua tratamentul!!!🙏🙏🙏🙏

Tratamentul lui Raul constă în 5 injecții făcute la un interval de 3 - 4 luni(în cazul în care intervin complicații) și la interval de 2 luni în cazul în care tratamentul decurge fără complicații ...

O singură injecție costă 5000 € iar în total tratamentul costă 25000 € ,asta fără să mai punem la socoteală deplasările la Viena , cazarea și toate cele necesare .

Din păcate, suma necesară pentru tratamentul lui Raul este mult prea mare( în comparație cu veniturile familiei)pentru familie..😔 de aceea speranța vindecării copilului stă în mâinile noastre!🙏😔

🙏Suntem recunoscători oamenilor cu inimă mare,atât din comuna noastră cât și celor aflați la sute și mii de kilometri distanță, implicați în susținerea materială a familiei Tănațcu .

💓Cu ajutorul vostru, familia a reușit să adune

suma de bani pentru începerea tratamentului lui Raul !! Datorită vouă,celor cu suflet mare,Raul poate pleca în 25 noiembrie la clinica privată din Viena.

📣Dacă dorești și tu să contribui cu o sumă de bani destinată tratamentului lui Raul o poți face donând în conturile deschise de mămica Cristina:

Titularul contului: 

Tănațcu Cosmina Cristina

Cont RON:RO 92 RZBR 0000 0600 1798 3604

Cont EURO:RO 30 RZBR 0000 0600 2139 4658

Cod BIC: RZBRROBU

Deschis la banca Raiffeisen Bank Timișoara

📣Dacă doriți mai multe informații vă rog apelați-o pe mămica Cristina Tănațcu la tel:0743318879 din localitatea Satchinez.

🙏Mulțumiri tuturor celor care sunteți alături de RAUL și familia lui!!!

Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă răsplătească înzecit pentru bunătatea voastră!!🙏🙏🙏











 

Faceți căutări pe acest blog