marți, 28 aprilie 2020

Prietenia şi porunca iubirii creştine - clasa a IV-a

Prietenia şi porunca iubirii creştine

„Un prieten credincios e un sprijin puternic: cine l-a găsit, a găsit o comoară. Un prieten credincios e piatră nestemată: nimeni nu va şti să-i cumpănească preţul. Un prieten credincios e un balsam de viaţă: cei ce se tem de Domnul, aceia-l vor afla. Cel ce se teme de Domnul îşi veghează prietenia: cum e el, aşa-i va fi şi prietenul” (Sirah 6, 14-17 vezi în Biblie, în Vechiul Testament).
Cei doi prieteni
de Lev Tolstoi
„Doi prieteni călătoreau împreună. La un moment dat, în faţa lor, pe drumul ce străbătea o pădure, le apăru un urs mare şi fioros. Unul din ei repede s-a suit într-un copac mai alăturat şi s-a strâns bine de crengile mai înalte ale acestuia. Celălalt, văzând că nu mai are ce face şi că ursul se pregătea de atac, a căzut la pământ şi s-a prefăcut mort. A venit ursul la el, l-a mirosit peste tot. Dar cel de la pământ şi-a ţinut respiraţia şi a încercat cât se poate de bine să pară mort cu adevărat. În curând, ursul l-a lăsat în pace şi a plecat mormăind în pădure. Când s-a văzut scăpat de urs, cel din copac s-a coborât iute şi luându-l peste picior pe prietenul întins la pământ l-a întrebat: «- Hehehe, ce te-a întrebat ursul la ureche? Ce ţi-a şoptit?» «-Mi-a dat un sfat», îi răspunse acesta, «Niciodată să nu călătoreşti cu un prieten care te părăseşte în caz de pericol!»”

După ce ai citit textele, rezolvă cele două exerciții:

Pe baza povestioarei, puneți pe scara de la 1 la 10 variantele pe care le considerați cele mai bune (10 pentru calitatea unui prieten adevărat, iar 1 pentru „cum nu trebuie să fie” un prieten adevărat).


Faceți căutări pe acest blog